Kashima Shin Ryu in de Katsujinken-dojo

Written by Katsujinken June 22nd, 2012

 
Close

Op 16 en 17 juni 2012 hebben onze dojoleraar en drie leerlingen deelgenomen aan een stage van een andere stijl uit de Shintotraditie van het Japanse budo: Kashima Shin Ryu.

Wakabayashi Keiko Sensei heeft ons ingewijd in de basisoefeningen van de Kashima Shin Ryu: de vijf kihondachi kata (kenjutsu), de kihon van het battojutsu (iaijutsu) en van het jojutsu (stokvechten), alsmede in een aantal jujutsutechnieken.

Wakabayashi Sensei is een krasse oude dame van 77 en heeft naast een achtste dan in Kashima Shin Ryu graden in aikido, jujutsu en judo. Zij was een leerlinge van Kisshomari Ueshiba in de Aikikai Honbu Dojo in Tokio en trainde daarnaast bij Kunii Zen’ya (1894-1966), de hoofdmeester van de Kashima Shin Ryu. Zij behoort dus niet tot de hoofdlijn van de Kashima die na Kunii’s dood werd voortgezet door de shihan Seki Humitake en die geen leerlingen van andere stijlen toelaat.

Kashima jingu

Kashima Shin Ryu heeft net als Katori Shinto Ryu zijn oorsprong bij een shintoïstische schrijn in Japan die gewijd is aan een krijgsgod: Futsunushi-no-mikoto bij Katori, Takemakazuchi-no-mikoto bij Kashima. De Shinto Ryu van de Katorischrijn werd in de eerste helft van de 15e eeuw gecodificeerd door IizasaChoisai. Een van zijn leerlingen, Matsumoto Bizen-no-Kami Ki Masamoto, was een van de beroemde krijgers die in de zestiende eeuw samen met zijn leerlingen Tsukahara Bokuden en Kamiizumi Ise-no-Kami Fujiwara no Hidetsune aan de basis stonden van de Kashima Shin Ryu.

Hoewel er wel verschillen zijn in de beide stijlen, zijn de overeenkomsten opvallender. In de lessen van Wakabayashi Sensei staan net zoals bij onze overleden leraar Hatakeyama Sensei een sterke hara, een goede houding, centrum houden, contact houden en blijven voelen, en natuurlijk ontspanning centraal. We zullen daarom de kihon van de Kashima Shin Ryu als oefeningen incorporeren in onze trainingen, als ki-oefeningen en als taisho (lichaamstraining).

Posted in Nieuws, Seminars

Nieuws

September 2019 will once again see the Katsujinken dojo organising a Katori Shinto Ryu seminar in Amsterdam. The seminar will be led by Stephen Snelders and is open to Katori […]

Continue reading →

More in this category

Dojo

Information about training at the Katsujinken dojo.

Continue reading →

More in this category

Achtergrond

Principles In a number of dojos in the Netherlands the oldest existing martial art of Japan, Katori Shinto Ryu, is practiced according to the principles taught by Yoshio Sugino (1904-1998), […]

Continue reading →

More in this category