Katsujinken en Corona

Written by Katsujinken september 1st, 2020

 
Close

Na maanden kan wie dat wil vanaf 2 september weer beginnen met trainen. Het definitieve trainingsprotocol vind je hieronder. Het lijkt een hele waslijst maar het is niets wat je niet zelf met gezond verstand kan bedenken. De eerste trainingen op woensdag en zondag zullen in het teken van het testen van het protocol en het uitmeten van de ruimte in de zaal staan. Ook zullen we naar het werken van de ventilatie moeten kijken.
Er zijn een aantal scenario’s voor training mogelijk. Solotraining is natuurlijk geen probleem als er genoeg ruimte is. Wat partnertraining betreft: we moeten even experimenteren met het uitvoeren van de kata op wat grotere afstand.
Belangrijk is dat mensen zich prettig bij de situatie voelen. Mocht je het idee hebben dat het risico nog te groot is, geen probleem, maar geef het even door.

PROTOCOL TRAININGEN KATSUJINKEN

 1. Deelnemers aan de training komen niet eerder dan 10 minuten voor het begin van de training bij de zaal.
 2. Mensen met gezondheidsklachten (bijvoorbeeld verkoudheid, koorts, keelpijn, aandoeningen aan de luchtwegen, ademhalingsproblemen) blijven thuis.
 3. Vóór, tijdens en na de training zal iedereen minimaal 1,5 meter afstand van elkaar houden, behalve bij oefeningen met een partner.
 4. De leraar zal functioneren als aanspreekpunt voor de deelnemers en voor de medewerkers van Sporthallen Zuid voor het naleven van de Covid19- regels. Als de leraar niet aanwezig kan zijn zal hij in overleg vervangen worden door één van de deshi.
 5. Eenieder heeft het recht mede-deshi én de leraren te wijzen op (onbewuste) overtredingen van de regels.
 6. Vóór het betreden van de zaal desinfecteert iedereen zijn handen en zorgt ervoor dat zijn voeten schoon zijn. Een pot ontsmettingsvloeistof zal in de kast worden gezet en bij de trainingen bij de deur worden geplaatst.
 7. Er mag op tabi of op gymschoenen worden getraind.
 8. Indien mogelijk kleden deelnemers zich geheel of gedeeltelijk thuis om. Diegenen voor wie dat niet mogelijk is kleden zich óf in de kleedkamers van de zaal óf in de zaal zelf om, op minimaal 1,5 meter afstand van anderen. Er mogen maximaal drie mensen tegelijk in een kleedkamer. Hierbij zorgen ze ervoor om ook genoeg ruimte te laten bij de deur voor het naar binnen en buiten gaan.
 9. Er kan geen gebruik worden gemaakt van de douches of de kleedruimtes beneden in de sporthallen.
 10. Bij oefeningen wordt iedereen zo geplaatst dat hij of zij gedurende de gehele oefening tenminste anderhalve meter afstand kan houden van anderen, met uitzondering van de trainingspartner.
 11. Er wordt getraind zonder ki-ai.
 12. Eenieder gebruikt alleen zijn eigen wapens. (NB: we zullen een inventaris maken van de gemeenschappelijke oefenwapens en kijken in hoeverre we die voor de duur van de pandemie kunnen ‘uitlenen’ aan deshi. Het valt ook te overwegen om een eigen bo en/of wakizashi aan te schaffen. Dat kan in Amsterdam bij Aikibudo. Lange wapens kunnen in de kast worden geplaatst met de naam van de eigenaar of ‘lener’ erop, en mogen niet door anderen worden gebruikt.)
 13. Alleen de leraar of zijn plaatsvervanger (zie punt 4) mag de kast opendoen en er spullen uitpakken. Indien noodzakelijk gebruikt hij hierbij handschoenen of een doek.
 14. Hoesten en niezen wordt alleen in de ellebogen gedaan.
 15. Deelnemers die niet trainen wachten indien mogelijk in de gang op hun beurt, als er niet voldoende ruimte is in de zaal.
 16. Deelnemers nemen hun eigen gevulde waterflessen mee van huis.
 17. Mondkapjes zijn toegestaan, maar niet verplicht.

Posted in Dojo, Nieuws

Nieuws

Na maanden kan wie dat wil vanaf 2 september weer beginnen met trainen. Het definitieve trainingsprotocol vind je hieronder. Het lijkt een hele waslijst maar het is niets wat je […]

Lees verder →

Meer uit deze categorie

Dojo

Na maanden kan wie dat wil vanaf 2 september weer beginnen met trainen. Het definitieve trainingsprotocol vind je hieronder. Het lijkt een hele waslijst maar het is niets wat je […]

Lees verder →

Meer uit deze categorie

Achtergrond

Uitgangspunten In een aantal dojo’s in Nederland wordt de oudst bestaande martiale kunst van Japan, Katori Shinto Ryu, beoefend langs de lijnen die onderwezen zijn door Yoshio Sugino (1904-1998), aangevuld […]

Lees verder →

Meer uit deze categorie