Middeleeuwse zwaardvechtkunst

Written by Stephen Snelders maart 3rd, 2012

 
Close

De opkomst van de schermsport sinds de achttiende eeuw heeft een zeer nadelige invloed gehad op ons inzicht in de manier waarop de zwaardvechters van voor die tijd vochten. De moderne schermer, geoefend in het gebruik van zeer lichte wapens in een aan beperkende regels onderhevig schijngevecht, is niet voorbereid op een begrip voor het gebruik van de veel zwaardere wapens van de middeleeuwer – wapens die met moderne schermtechnieken niet hanteerbaar zijn. Het hierdoor veroorzaakte (gebrek aan) begrip voor de middeleeuwse zwaardvechtkunst staat niet ver af van de weergave ervan zoals in de jeugdserie Floris uit de jaren zestig, waarin we Rutger Hauer in de persoon van Floris met zijn zwaard handjeklap zien spelen met zijn tegenstanders.

Het beeld van middeleeuwse ridders die zwaarbepantserd niets beters wisten te doen dan met volle kracht op elkaar in te hakken is symptomatisch voor het teloorgaan van een kunst: de kunst van het zwaardvechten, welke iets heel anders is dan de schermsport. Het is ook symptomatisch voor de neiging, om de ervaringen uit de eigen tijd te projecteren op andere perioden – en zich dan te verwonderen over het onvermogen van mensen uit een andere tijd, leer te trekken uit onze ervaringen.

Stephen Snelders

(Download de volledige tekst)

Posted in Achtergrond

Nieuws

In september 2019 organiseert Katsujinken een Katori Shinto Ryu-seminar in Amsterdam. De stage wordt geleid door Stephen Snelders en is toegankelijk voor Katori-beoefenaars van alle niveaus uit binnen- en buitenland. […]

Lees verder →

Meer uit deze categorie

Dojo

Meer informatie over trainen bij Katsujinken.

Lees verder →

Meer uit deze categorie

Achtergrond

Uitgangspunten In een aantal dojo’s in Nederland wordt de oudst bestaande martiale kunst van Japan, Katori Shinto Ryu, beoefend langs de lijnen die onderwezen zijn door Yoshio Sugino (1904-1998), aangevuld […]

Lees verder →

Meer uit deze categorie